Dina Sastra Tegalan

- Rabu, 25 November 2020 | 21:53 WIB
Mohammad Ayyub.(dok)
Mohammad Ayyub.(dok)

AYOTEGAL.COM - Ora nyangka ora dinyana dina kiye Bujang rada sejen. Wayah uput  wis adus kramas sauwise nganggo clana ireng dadi katon necis. Peni esih melongo ndeleng polahe' Bujang. Tambah mlongo maning sepatune disemir kinclong, gen ora ngongkon Peni. Disemir dewek rong dina winginen. Batine Peni, kadingaren, setil kenceng pan ana apa yakh?

Olih crita adol jare Peni krungu dina kiye Dina Laire Sastra Tegalan. Ora baen-baen wis Seprapat Abad Punjul alias 26 taun. Taun sewu sangangatus sangangpuluh papat. Awale' diece kanca-batir  dianggep wagu tur ngisin-ngisini sedulur sebrayah. Anane’ gon lawakan tok sering digawa nang tipi atawa bioskop. Seki wis munggah derajate' dadi mercekane' wong pirang-pirang nangdi-ndi paran. Ketambahan wonge' dewek pada wani petakilan nganggo basa Mane'. Jalaran sastra Tegalan wis dadi mahkotane' basa Mane'

Macem-macem poreme'. Ana puisi, iklan radio, cerdek, film, lagu-lagu uga drama, Kur 267, Wangsalan, Wangsi (Wangsalan Puisi), Wangsikur lan liya-liyane. Pokoke' poret. Artikel Tegalan uga ora ketinggalan. Wis ana rong buku kumpulan artikel Tegalan. Kaping siji buku judul Telik Sandi Sastra Tegalan ana wong limalas sing nulis. Pingdone' Biografi Kang Nur : Olih-olihe' Wong Sabar. Sing nulis wong nemlikur pas karo dina laire.

Kanda gerakan sastra Tegalan pancen ora pere-pere. Ora mung mider-mider sedawane' tlatah Jawa uga ngambah maring Manca. Nyebrang segara lan mabur-mabur seamba jagad. Ana Singapur,Taj Mahal,Tirai Bambu tekan Afrika lan sampeken' Eropa kana.

Ora kur kuwe tok. Pemkote' uga  Dewane’ melu nguri-nguri gemladage' basa lan sastra Tegalan. Saben teka dina laire kotane ana bab kegiatan sing kudu digatekna. Upacarane', paripurnane lan pidato-pidatone kudu nganggo basa Mane'. Salugune moncere' kota Tegal sebab anane’ gerakan sastra Tegalan. Sijine' warisan budaya lokal sing bakal dadi etungan mbesuke'. Seora-ora kena go ndongeng maring anak-putu wayah rep pan turu.!
                   *
Sampe meh jam sanga Bujang esih nang kondong. Mbuh apa sing dilakoni Peni beleh ngarti. Tapine’ let ora suwe kanca-batir pada teka. Ana sing nggawa kamera,ana sing nggendong kabel. Kurang rongpuluh menit tata-tata wis pragat. Acara maca puisi Tegalan siap ngibar.

Bujang ngadeg anteng ngadepi mik. Dedeg-pengadege' kayadene’ aktor panggung: gagah tur serius. Peni ndadak pangling ndeleng Bujang seki. Gambaran bocah lecek ilang blas. Pengrasa kaya nonton aktor sinetron biasa deweke nonton ben malem Kemis.

Esuk kiye Peni digawe nglegleg ganing tampilan Bujang. Puisi sing diwaca gaweane dewek. Judule' Seprapat abad Sastra Tegalan . Olih gawe moyek kaya diuber setoran sampe klalen jatah mangane'. Senajan Peni kuwatir mbokan mules tapine’ kemutan Bujang wanti-wanti,

“Tulung Pen, sedina rong dina kiye nyong aja diganggu. Ngono bebas sekarepe,'” omonge Bujang.

“Ya Gusti...." Peni nembe eling lagi adang. Setralapan maring dapur ambu sega geseng. Dandange' gosong ora mupakat !

Halaman:

Editor: Dwi Ariadi

Tags

Terkini

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Tilik

Minggu, 27 November 2022 | 17:50 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Sinoman

Minggu, 20 November 2022 | 14:17 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Adat

Minggu, 13 November 2022 | 17:22 WIB

CERITA TEGALAN, Tetirah

Minggu, 6 November 2022 | 13:58 WIB

CERITA TEGALAN, Kangen

Minggu, 30 Oktober 2022 | 18:58 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Pengin Temon

Minggu, 23 Oktober 2022 | 16:42 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Plesir Dewekan (3-Tamat)

Minggu, 16 Oktober 2022 | 13:45 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Plesir Dewekan (2)

Minggu, 9 Oktober 2022 | 13:36 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Plesir Dewekan (1)

Minggu, 2 Oktober 2022 | 16:28 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Ketemu Maning (2)

Sabtu, 24 September 2022 | 17:34 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Ketemu Maning (1)

Sabtu, 17 September 2022 | 14:00 WIB

CERTA TEGALAN Akhir Pekan, Glendengane' Wong loro

Minggu, 11 September 2022 | 16:57 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Plesir

Minggu, 4 September 2022 | 15:47 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Negeri Fir'aun

Minggu, 28 Agustus 2022 | 16:39 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Tilik Manene

Minggu, 14 Agustus 2022 | 16:00 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Mane' Kelangan

Sabtu, 6 Agustus 2022 | 15:50 WIB

CERITA TEGALAN Akhir Pekan, Ketemahan

Sabtu, 23 Juli 2022 | 15:11 WIB
X